Λίστα αντικειμένων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου συμμετείχε στην ημερίδα για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου συμμετείχε στην ημερίδα – συνάντηση εργασίας με τίτλο «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στη νήσο Ζάκυνθο» που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και πραγματοποιήθηκε την 21 Ιανουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, όπου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κο Γραμματσούλια Παναγιώτη και τον Γεν. Γραμματέα κο Παπαδάτο Ανδρέα.
Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχαν καθηγητές από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Δασαρχείο Ζακύνθου με το αρμόδιο προσωπικό του, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζακύνθου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών». Σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα διαχείρισης και τον περιορισμό του προβλήματος, καθώς και ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών, προκειμένου να περιοριστεί η ανοιξιάτικη λαθροθηρία σε αποκεντρωμένο επίπεδο.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Νίκος Μπόκαρης ο οποίος και ανέλυσε την «ανάγκη για εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία ‐ διαβούλευση», ενώ ο κος Χρήστος Σώκος από το ίδιο τμήμα παρουσίασε το θέμα «η καταπολέμηση της λαθροθηρίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Οι εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες ακολούθησαν δείχνουν ότι υπάρχει έντονη πρόθεση από όλες τις πλευρές να συνεργαστούν ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη διατήρηση και την αειφορική θηραματική διαχείριση του τρυγονιού.
Ο πρόεδρος κος Γραμματσούλιας Παναγιώτης κατά την τοποθέτησή του ανέλυσε το σημαντικό έργο και την προσφορά της Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου η οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη, κατά κοινή ομολογία, της λαθροθηρίας στις Νήσους Στροφάδες που αποτελούν τον πρώτο σταθμό της μετανάστευσης των αποδημητικών πτηνών, ενώ έχει περιορίσει στο ελάχιστο και τα όποια φαινόμενα λαθροθηρίας στην Ζάκυνθο.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου θα αναλάβει και φέτος για 20η συνεχόμενη χρονιά την φύλαξη των νήσων Στροφάδων αποστέλλοντας εναλλασσόμενες τριμελής ομάδες Θηροφυλάκων σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα και την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση της φύλαξης των Νήσων Στροφάδων η οποία διαρκεί περίπου 40 ημέρες κάθε χρόνο χρηματοδοτείται αποκλειστικά με χρήματα από τις συνδρομές των κυνηγών, αποδεικνύοντας έμπρακτα την συμβολή στην προστασία της άγριας πανίδας και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, τηρώντας τα όσα οι Νόμοι προβλέπουν και αναδεικνύοντας τον σύγχρονο διαχειριστικό ρόλο που οι κυνηγοί επιτελούν.