Loading...
 Start Page

Follow us on

Επιστολή προς Πρωθυπουργό με αίτημα την "Επανεξέταση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας"
Κλίκ για μεγέθυνση
Επιστολή προς Πρωθυπουργό με αίτημα την "Επανεξέταση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας"Επιστολή προς Πρωθυπουργό με αίτημα την "Επανεξέταση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας"
Παρασκευή 13 Νοέ 2020

Προς: Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

                      Υπόψη κου Πρωθυπουργού
                                    Κυριάκου Μητσοτάκη

primeminister@primeminister.gr

 

Θέμα: Επανεξέταση της απόφασης απαγόρευσης της θήρας

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της καθώς και την αγανάκτηση των 30.000 κυνηγών πολιτών που εκπροσωπεί, σχετικά με την απαγόρευση της θήρας, στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19.

Η θήρα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια αυστηρά ρυθμισμένη δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας, ο κάθε κυνηγός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην Πολιτεία, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην στήριξη της οικονομίας της υπαίθρου αλλά και αρκετών εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή. Συνεπώς, οι κυνηγοί πέρα από τις σχετικές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατώνται αδίκως και αδικαιολογήτως.

Η δε πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα λεφτά για τα παράβολα έκδοσης άδειας θήρας θα συμψηφιστούν στα παράβολα της επόμενης κυνηγετικής περιόδου, την κρίνουμε ως άτοπη, ανεφάρμοστη και κυρίως παραπλανητική.

Είναι σαφές, ότι μια τέτοια απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο το έργο και τις δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων για την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων, καθώς θέτει αυτόματα την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε αναστολή εργασιών και στέλνει τους 260 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες σπίτι τους, υπονομεύοντας την προσφορά της αλλά κυρίως την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος που με αυταπάρνηση επιτελεί. 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, το κυνήγι βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση [Δασικός Κώδικας (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…»]. Η αναγνώριση, λοιπόν, της θήρας ως αθλήματος, θα έπρεπε αυτοδικαίως να εντάσσει τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (μάλιστα λαμβάνει χώρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχουν επαφές μ’ άλλους ανθρώπους).

Είναι σαφές ότι η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την μετάδοση του ιού Covid-19 καθώς η μόνη επαφή που έχει ο κυνηγός κατά την θήρα είναι μόνο με την φύση και τον κυνηγετικό του σκύλο. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας από όλους μας είναι δεδομένο ότι τηρούνται όπως ισχύει και για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας και ο κυνηγός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, η μετακίνηση μας δύναται, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, στο τελευταίο σας διάγγελμα, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο, καθώς και εσείς ως ορειβάτης και λάτρης του βουνού αντιλαμβάνεσθε στο έπακρο τις ευεργετικές ιδιότητες της άθλησης και κυρίως της επαφής μας με την φύση.

Αξίζει φυσικά να επισημάνουμε ότι ο κυνηγός ότι δεν ασκεί μόνο ένα άθλημα, αλλά ο ρόλος του με την παρουσία του στην ύπαιθρο είναι σημαντικός και αναντικατάστατος. Είναι αυτός που πάντα πρώτος επεμβαίνει κατασταλτικά, αψηφώντας τον κίνδυνο ακόμα και της ζωής του προκειμένου να προστατεύσει τη χλωρίδα και την πανίδα, ενώ παράλληλα με την οικονομική του συνδρομή και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων έχει οργανώσει και λειτουργεί την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, που αποτελεί το πιο αξιόπιστο όργανο καταπολέμησης της παραβατικότητας στην ύπαιθρο, μέρα και νύχτα.

Με την απόφαση όμως αναστολής της θήρας, ο κυνηγός και οι οργανώσεις τους θεωρούν τους εαυτούς τους άδικα θύματα, ενώ επίσης αισθάνονται ότι εμπαίζονται (δεχόμαστε εκατοντάδες μηνύματα αγανακτισμένων συναδέλφων μας), καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβαναν διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης ότι η θήρα θα εξαιρεθεί.

Πιο συγκεκριμένα, έγκαιρα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας είχε ενημερώσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχ/σης κρίσεων κ. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Δήμα, τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, χωρίς από την πλευρά τους να έχει υπάρξει η παραμικρή ένσταση ως προς την ένταξη του κυνηγίου και των κυνηγών στις επιτρεπόμενες «αθλητικές δραστηριότητες».

Εν κατακλείδι, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σεβόμαστε όλα τα μέτρα που έχετε λάβει ως Πολιτεία για τη μη μετάδοση του κορονοϊού και θα τα τηρήσουμε με ευλάβεια για το καλό όλων μας.

Ζητάμε όμως την επανεξέταση της περίπτωσης της θήρας και την εξαίρεση των κυνηγών, ώστε αυτοί να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με τα σκυλιά τους, τηρώντας ότι προβλέπεται από το νόμο για τις μετακινήσεις, όπως επιτρέπεται για τους αθλητές, ορειβάτες, πεζοπόρους, κολυμβητές και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Αλήθεια, γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση; Σε τι διαφέρει π.χ. ο ορειβάτης από τον κυνηγό, ο οποίος μάλιστα πληρώνει για να ασκήσει τη δραστηριότητά του; Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση των πολιτών που ασκούν θήρα, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης τους είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώνεται από τις Αστυνομικές Αρχές, καθώς αυτό ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας για την περίοδο 2020-21, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αναμένουμε να πάρετε τη σωστή και δίκαιη απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει επιπρόσθετα, τόσο στην περιοδική αποσυμφόρηση των πόλεων, όσο και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

 

Με εκτίμηση- Ο Πρόεδρος –

 

 

- Ο Γ. Γραμματέας –

 

Γραμματσούλιας Παναγιώτης

Παπαδάτος Ανδρέας

 

 

Γ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11 Τ.Κ.:26221 Τ.Θ.: 3009 / Τηλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614

Email: info@gkop.gr  / Follow us on

Login / Sitemap

© Copyright 2018 - 2024 Γ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ