Loading...
 Start Page

Follow us on

Συνάντηση στο Δασαρχείο Ολυμπίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Συνάντηση στο Δασαρχείο ΟλυμπίαςΣυνάντηση στο Δασαρχείο Ολυμπίας
Τρίτη 01 Σεπ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Δασαρχείο Ολυμπίας συνάντηση με τον Δασάρχη κ. Βασίλη Γιακουμή και την Υπεύθυνη Θήρας κα Νικολέττα Κουμπούρα, με τον Πρόεδρο της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Γραμματσούλια και τους Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυνηγετικών Συλλόγων Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Κρεστένων και Πύργου.

Αρχικά συζητήθηκε και καθορίστηκαν λεπτομερώς οι διαδικασίες για την λειτουργία του Δημόσιου Εκτροφείου θηραμάτων στην Ανδρίτσαινα από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία, που λόγω θέσης μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα και σαν πυρήνας προσαρμογής των προς απελευθέρωση θηραμάτων. Το αντικείμενο συνεργασίας αφορά στην παραγωγή γενετικά πιστοποιημένων θηραμάτων τόσο ορεινής πέρδικας, όσο και λαγού. Είναι ένα έργο που το κόστος του θα το επιμεριστούν η Ομοσπονδία και όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της περιοχής και τα «αποτελέσματα» θα τα καρπωθούν όλοι οι κυνηγοί της Πελοποννήσου και όχι μόνο, αφού η έκταση των επτά στρεμμάτων μπορεί να έχει μεγάλη απόδοση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του αγριόχοιρου και ο τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί ο πρόσφατος Νόμος, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα σε κάποια περιοχή. Προτάθηκε η σύνταξη Μητρώου των κυνηγών αγριόχοιρου που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση σε συνεργασία με το Δασαρχείο, καθώς επίσης και το θέμα να λαμβάνουν και οι κυνηγοί ένα ποσοστό των θηραμάτων για την κάλυψη των εξόδων τους. Ο κάθε Κυνηγετικός Σύλλογος θα επιληφθεί την ενημέρωση των μελών του και την σύνταξη κατάστασης με τους ενδιαφερόμενους κυνηγούς μέλη του και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα την καταθέσει στο Δασαρχείο. Ευελπιστούμε η συγκεκριμένη δράση, όπου χρειαστεί, να έχει αποτέλεσμα και να ανακουφίσει τους παραγωγούς από τις ζημιές που παθαίνουν.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των επιβλαβών θηραμάτων με ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στα υπόλοιπα θηράματα αλλά και στα οικόσιτα ζώα. Ο κος Δασάρχης ζήτησε να έχει επίσημη ενημέρωση από τους Δήμους για τα χωριά ή τις περιοχές που παρατηρούνται μεγάλες ζημιές στην θηραματική και κτηνοτροφική πανίδα προκειμένου να ζητηθούν ειδικές άδειες και να εφαρμοστούν από τη Δασική Υπηρεσία δράσεις ελέγχου του πληθυσμού των επιβλαβών ειδών για αποκατάσταση της πληθυσμιακής ισορροπίας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου πού έχει σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση του κυνηγίου σε όλη την έκταση της παραλίας με πευκοδάσος, αρμυρίκια, καλαμιώνες και βάλτους. Είναι μια περιοχή στην οποία για δεκαετίες ασκείται παραδοσιακά το κυνήγι μεταναστευτικών πτηνών (τρυγόνια, τσίχλες, αγριοπερίστερα και φάσσες, καθώς και υδρόβια, μπεκάτσες), ενώ αρκετοί κυνηγούν και λαγό. Είναι ένα θέμα που επηρεάζει εκατοντάδες κυνηγούς, όχι μόνο της Ηλείας, αφού πολλοί συνάδελφοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας έρχονται στην περιοχή, περιμένοντας τα μεγάλα περάσματα. Επιπλέον, είναι άδικο αλλά και ανυπόστατο να απαγορεύεται το κυνήγι στο δάσος με το πρόσχημα της προστασίας του ή της προστασίας των ευαίσθητων παραλιακών αμμοθινών που κινδυνεύουν να αφανιστούν από τους λουόμενους παραθεριστές και σε καμία περίπτωση από τους κυνηγούς. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι κυνηγοί είναι οι πραγματικοί προστάτες και φύλακες του περιβάλλοντος, που με έργα και δράσεις το διαφυλάσσουν έμπρακτα στο πεδίο και όχι με ευχολόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον υπολογιστή τους.

Και μια και έχουμε την θλιβερή επέτειο της φονικής πυρκαγιάς του 2007, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι κυνηγοί έτρεξαν εθελοντές για να βοηθήσουν, τόσο στο συγκεκριμένο δάσος, όσο και στα άλλα δάση, όταν άλλοι κοιτούσαν από τις τηλεοράσεις. Και μετά την καταστροφή πάλι οι κυνηγοί φύτεψαν εκατοντάδες δένδρα στο συγκεκριμένο δάσος και φτάσαμε σήμερα να το χαιρόμαστε, όλοι οι πολίτες, πάλι ζωντανό και αναπτυσσόμενο.

Όμως ο Νόμος είναι Νόμος και οι κυνηγοί ξέρουν να σέβονται και να ακολουθούν τους κανόνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται, να ζητήσουμε με τεκμηριωμένα επιστημονικά επιχειρήματα την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου το οποίο αδικαιολόγητα και εντελώς δογματικά απαγορεύει την θήρα.

Όπως κάναμε από την αρχή του μεγάλου ζητήματος στην διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, εδώ και χρόνια, όπου καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες για το κυνήγι, όταν το αρχικό σχέδιο μιλούσε για απαγόρευση της θήρας σε όλη την έκταση, από την παραλία μέχρι την εθνική οδό Πύργου – Ζαχάρως – Κυπαρισσίας, έτσι και τώρα θα πραγματοποιήσουμε όλες τις από το Νόμο προβλεπόμενες ενέργειες που απαιτούνται για την άρση της άδικης αυτής διάταξης.

Ζητάμε από τους κυνηγούς να είναι ψύχραιμοι, να τηρούν πάντα τους Νόμους και να υποστηρίξουν τους αναγνωρισμένους και συνεργαζόμενους με την πολιτεία Κυνηγετικούς Συλλόγους τους και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου καθώς είναι οι μόνοι εκπρόσωποι των κυνηγών, στον δύσκολο αγώνα που θα δοθεί.

Γ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11 Τ.Κ.:26221 Τ.Θ.: 3009 / Τηλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614

Email: info@gkop.gr  / Follow us on

Login / Sitemap

© Copyright 2018 - 2024 Γ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ