Εκτροφείο - Θηραμάτων Γ΄ Κ.Ο.Π.

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ Γ΄ Κ.Ο.Π.

 

 

Εκτροφείο Θηραμάτων Γ΄ Κ.Ο.Π.


Στην Κρήνη Πατρών λειτουργεί από το 1972 εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων με παραγωγική δυναμικότητα έως και 20.000 πτηνά. Σε έκταση 10 στρεμμάτων περιλαμβάνονται ειδικά διαμορφωμένοι επωαστικοί και εκκολαπτικοί χώροι, αναθρεπτήρια εδάφους καθώς και κλουβιά πρώτης και δεύτερης ανάπτυξης. Τα είδη που κατά κύριο λόγο εκτρέφονται είναι ο κυνηγετικός φασιανός (δηλαδή υβρίδιο των υποειδών του κολχικού φασιανού Phasianus colchicus subsp. colchicus με τον μογγολικό Phasianus colchicus subsp. mongolicus και τον κινέζικο φασιανό Phasianus colchicus subsp. torquatus) και το ορτύκι (Coturnix coturnix). Τα εκτρεφόμενα θηράματα προωθούνται στους πυρήνες προσαρμογής των Κυνηγετικών Συλλόγων και σε επιλεγμένες περιοχές των Καταφυγίων Άγριας Ζωής, αλλά και σε οποιοδήποτε κατάλληλο βιότοπο προς εμπλουτισμό, έπειτα από την απαραίτητη πάντοτε μελέτη καθώς και την έγκρισή της από την αρμόδια Δασική αρχή (Δασαρχείο - Διεύθυνση Δασών).

 


 

Στους μελλοντικούς στόχους είναι η εκτροφή τριχωτών θηραμάτων όπως λαγού (Lepus europaeus) και αγριόχοιρου (Sus scrofa) αλλά και η εκτροφή φτερωτών θηραμάτων όπως η πεδινή πέρδικα (Perdix perdix). Ήδη έχουν αρχίσει οι κατάλληλες προετοιμασίες για την υποδοχή μικρού πληθυσμού ατόμων ορεινής πέρδικας (Alectoris graeca subsp. graeca) που θα χρησιμεύσουν ως γεννήτορες για την εκτροφή του είδους και τον μετέπειτα εμπλουτισμό βιοτόπων όπου κρίνεται σκόπιμο. Η παραχώρηση των πτηνών εξασφαλίστηκε έπειτα από επαφές και συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με το Δασαρχείο Καρπενησίου και τη Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας.

 

Η λειτουργία του εκτροφείου της Γ΄ Κ.Ο.Π. στηρίζεται στην επιστημονική θεώρηση της αναπλήρωσης και επαναεισαγωγής φυσικών πληθυσμών των θηραματικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον. Εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού θηραματικής διαχείρισης για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θηραματοπανίδας και κινείται στη μακροπρόθεσμη βελτίωση του αναπαραγωγικού αποθέματος του θηραματικού πλούτου. Η όλη διαδικασία στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα και στο προσωπικό που διαθέτει η Ομοσπονδία.

 
0
0
0
s2sdefault

 Επικοινωνία
ΈΔΡΑ: Πάτρα Δ. Γούναρη 9-11  Τ.Κ.:26221  Τ.Θ.: 3009 Τήλ: 2610-361671 / 72 FAX: 2610-346614 Email: info@gkop.gr

© 2016 Gkop. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search